Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Ερχεται διετία σκληρών μέτρων

Νέα διετία σκληρών μέτρων περιμένει τους Έλληνες. Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη 12 μέτρων, που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τις ευρωεκλογές.

Στη σημερινή της έκθεση η Κομισιόν «βλέπει» την Ελλάδα να βυθίζεται σε ύφεση, το έλλειμμα να εκτροχιάζεται το 2009, το χρέος να τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό, και να δημιουργούνται νέα πρόσθετα προβλήματα στην ήδη χειμαζόμενη οικονομία.

Με αποτέλεσμα η λήψη νέων πρόσθετων μέτρων και το 2010 να αποτελεί μονόδρομο πλέον.

Σύμφωνα με την εαρινή οικονομική έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η οικονομία της χώρας, ακολουθεί την πορεία της υπόλοιπης Κοινότητας στον δρόμο της ύφεσης.

Μεταξύ των άλλων προβλέπεται, με   βάση τους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών της Επιτροπής ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα καταγράψει στη νέα έκθεση νέο άλμα και θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ  (σε σχέση με την πρόβλεψη της Κομισιόν τον περασμένο Ιανουάριο που ήταν στο 96,2% του ΑΕΠ).

Την ίδια ώρα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εισέρχεται από  σήμερα σε καθεστώς ύφεσης, και παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης  που «θέλει» τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας να διαμορφώνεται στο 1,1% στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας.

Στην έκθεση της η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει λόγο για «νέο εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ώστε να προσαρμοστεί η  οικονομία στα νέα δεδομένα.

Αναγκαίες θεωρούνται οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον «φορολογικό μηχανισμό»,  αλλά και τον έλεγχο των πρωτογενών δαπανών. Επίσης θα πρέπει οι αυξήσεις στους μισθούς να είναι εξαιρετικά περιορισμένες, , αλλά και να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και του συνταξιοδοτικού.

Οι Βρυξέλλες στέλνουν σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: «προχωρήστε άμεσα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις» και την καλούν να προχωρήσει  στην εκπόνηση νέου προγράμματος  σταθερότητας για τα έτη 2009 και 2010.

Μάλιστα καθώς  οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, είναι εξίσου άσχημα και για την επόμενη χρονιά, η Κομισιόν συνιστά στις ελληνικές αρχές  να θέσουν σ εφαρμογή και πρόσθετα μέτρα το 2010.  

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής η Ελλάδα φέτος θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη στο ?0,5% με  -1% του ΑΕΠ.

Και η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο την άνοδο του δημοσίου χρέους όπως και τον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος. Κατάσταση που καθιστά επιτακτική την λήψη πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης των δημοσιονομικών της.

Ωστόσο πηγές της Κομισιόν ανέφεραν πως το ποσοστό θα εμφανιστεί «καλύτερο», καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή την περασμένη βδομάδα, θα του δώσει την χαρά της ψευδαίσθησης ώστε η κατάσταση να μην εμφανισθεί με τα τραγικά χρώματα που  την  περιγράφουν οι τεχνοκράτες της Επιτροπής.




Δώδεκα φορο-χαράτσια μετά τις ευρωεκλογές

Δώδεκα μέτρα-χαράτσια επεξεργάζεται η κυβέρνηση και σκοπεύει να τα εφαρμόσει μετά τις ευρωεκλογές σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα ελλείμματα.


Έλλειμμα, χρέος και ύφεση βγάζουν «νοκ άουτ» την ελληνική οικονομία, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει νέα δέσμη μέτρων προκειμένου να περιορίσει  το έλλειμμα.

Ειδικότερα τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει, προβλέπουν:

1.      Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

2.      Αύξηση κατά 20% των τελών κυκλοφορίας του 2010 τα οποία θα καταβληθούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

3.      Αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας.

4.      Αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων και ομολόγων από 10% σε 15%.

5.      Τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή φόρου στο 10% - 20% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου. Το μέτρο αυτό, θα ανακοινωθεί  πριν από τις ευρωεκλογές και αναμένεται να αποφέρει έσοδα έως 4 δις. ευρώ.

6.      Σταδιακή αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων για τα φυσικά πρόσωπα από 40% σε 45% ή και 50%.

7.      Αύξηση της φορολογίας για επιδόματα και αμοιβές μέσω της κατάργησης της  αυτοτελούς φορολόγησης.

8.      8.    Αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

9.      Εφαρμογή νέων τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2009.

10.    Χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας έναντι τιμήματος σε 200.000 κατόχους δημόσιων εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

11.    Επαναφορά και νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με την καταβολή ειδικού τέλους ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της κοινότητας.

12.    Περικοπή φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου