Δευτέρα 4 Μαΐου 2009


Άμεσα φορο-μέτρα για να αποφευχθεί η πτώχευση

Με οικονομικό έλεγχο και σκληρά φορολογικά μέτρα απειλείται η Ελλάδα, προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται.

Σήμερα ο δανεισμός της χώρας γίνεται με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έχει δώσει 50 δισ. ευρώ ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα.

Το ερώτημα είναι για πόσο αυτό μπορεί να συνεχίζεται. Κάποια στιγμή, αν η κατάσταση αρχίσει να βελτιώνεται, τότε η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια και βέβαια οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν ακριβότερα τα δανεικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα είτε θα λάβει από μόνη της σκληρά μέτρα είτε θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη λήψη τους πιεζόμενη από τα κοινοτικά όργανα.

Ο δανεισμός έχει καταστεί μοναδικό αποκούμπι της χώρας και υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Αν και η Νέα Δημοκρατία επαγγέλθηκε μια καλύτερη διαχείριση, τελικά δεν κατάφερε να αλλάξει έστω και ελάχιστα τα δημόσια οικονομικά, που παραμένουν τραγικά. Η χώρα παραμένει παγιδευμένη σε ένα βαρύ πολιτικό κλίμα, με την επιχειρηματικότητα καθεύδουσα και την ανεργία προ των πυλών της. Ο Κώστας Καραμανλής επαναλαμβάνει διαρκώς ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την κρίση, αλλά αποφεύγει να αναφερθεί τόσο στη σημαντική αύξηση του χρέους (κατά 80 δισ. περίπου) στη διάρκεια της θητείας του, όσο και στη διαρκή αύξηση του δανεισμού της χώρας.

Τα παραπάνω επιδεινώνονται από ένα υψηλό επίπεδο διαφθοράς των κρατικών μηχανισμών και μια πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας και την άρση κάθε αισθήματος ασφάλειας.

Ακόμα και αν αύριο η κρίση σταματούσε, η διαφθορά θα ήταν παρούσα, όπως και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.

Προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου ανακοίνωσε επίσημα ότι η Ελλάδα το 2009 θα δανειστεί πενήντα δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε 42 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα πάντως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα δανειστεί 57 δισ. ευρώ το 2009. Καλοί γνώστες της δημοσιονομικής κατάστασης αναφέρουν ότι η χώρα μας θα περάσει σίγουρα το όριο των 50 δισ. ευρώ, καθώς το κράτος αδυνατεί να εισπράξει δημόσια έσοδα

Ο Γιάννης Παπαθανασίου με την παραδοχή για πρόσθετο δανεισμό 8 δισ. ευρώ επιχείρησε να κλείσει τα στόματα όσων ασκούν κριτική στην Ελλάδα και προ- καλούν αυξήσεις στα επιτόκια. Ισχυρίστηκε βέβαια ότι τα δανειζόμαστε τώρα που τα βρίσκουμε, ενώ το σωστότερο θα ήταν ότι τα δανειζόμαστε γιατί τα χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο, για να καλύψουμε τις τρύπες που υπάρχουν.

Ο ίδιος γνωρίζει επίσης ότι το κύριο βάρος του δανεισμού σήμερα το σηκώνουν οι ελληνικές τράπεζες, που αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Και ο ίδιος αναρωτιέται για πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό, καθώς η χώρα αδυνατεί να προτάξει διαρθρωτικές αλλαγές και βουλιάζει στην αναξιοπιστία.

Τα συνδικάτα έχουν αποκτήσει εκ νέου δύναμη, καθώς η κρίση ενεργοποιεί ανακλαστικά σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού.

Η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος που αγγίζει περίπου το 100% του ΑΕΠ. Αν σ' αυτό συνυπολογίσει κάποιος τα άθλια δημόσια οικονομικά και τη γήρανση του πληθυσμού, αντιλαμβάνεται ότι σύντομα θα πρέπει η χώρα να αλλάξει πορεία και να λάβει σκληρά μέτρα όπως αύξηση του ΦΠΑ (του φόρου που εισπράττεται αμέσως) και πάγωμα διαρκείας των αυξήσεων.

Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, να θυμίσουμε ότι το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει στη Βουλή ότι είτε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος, είτε αυτό θα την κατασπαράξει. Αποδεικνύεται ότι με την πάροδο του χρόνου το τέρας του χρέους αφέθηκε ελεύθερο και σήμερα απειλεί εκ νέου να καταβροχθίσει την Ελλάδα.

Πηγή  Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου