Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ανησυχία λόγω μείωσης αξιόχρεου

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1732806

Ανησυχία για αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch, και ενδεχομένως και από άλλους οίκους αξιολόγησης, διατυπώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα τεράστιο πρόγραμμα δανεισμού για το 2010, που θα υπερβεί τα 50 δισ. ευρώ.

Σύντομα από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα δανεισμού για το 2010, που θα υπερβεί τα 50 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν περιορίζεται μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά μετακυλίεται στο σύνολο της οικονομίας αυξάνοντας αντίστοιχα το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και ιδιωτών επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανησυχούν ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και από άλλους οίκους όπως η Moody 's και η Standard & Poor's, θα διευρύνουν περαιτέρω τα spreads των ελληνικών ομολόγων, ενώ σχεδόν προεξοφλούν ότι και ο νέος δανεισμός του 2010, θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων για το ελληνικό δημόσιο.

Η διαφορά επιτοκίων

Η διαφορά επιτοκίων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά επιτόκια διευρύνθηκε χθες οριακά, ως πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση της Fitch, αλλά αναμένουν περεταίρω αύξηση των επιτοκίων και των spreads, καθώς το δημόσιο έλλειμμα από το 6% που είχε ανακοινωθεί και το οποίο ήταν υπερβολικό και υψηλό σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο του 3,7% του ΑΕΠ, έφτασε στο 12,5% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα του 12,5% είναι πλέον δύσκολα διαχειρίσιμο, καθώς υπάρχει και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, η εξυπηρέτηση του οποίου, μέσω των υψηλών τόκων ανατροφοδοτεί το έλλειμμα. Το ύψος το χρέους σε απόλυτα μεγέθη θα διαμορφωθεί φέτος στα 300 δισ. ευρώ, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει στο 114% του ΑΕΠ, από το 99,2% που ήταν στο τέλος του 2008.

Οι πληρωμές τόκων για την εξυπηρέτησή του απορροφούν ήδη δαπάνες άνω των 12 δισ. ευρώ, ή 5% του ΑΕΠ, και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στα επόμενα χρόνια, λόγω των αυξημένων επιτοκίων με τα οποία εκδόθηκαν τα ομόλογα του δημοσίου φέτος, αλλά και το 2008.

Η ΤτΕ

Σύμφωνα με την ΤτΕ το μέσο κόστος νέου δανεισμού του Δημοσίου το πρώτο εξάμηνο του έτους παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,6%, όσο και το 2008. Ωστόσο διευκρινίζει ότι συγκράτηση τού μέσου κόστους δανεισμού επιτεύχθηκε χάρη στη μεγαλύτερη προσφυγή σε βραχυχρόνιο δανεισμό (έντοκα γραμμάτια) με πολύ χαμηλά επιτόκια (από 1,8% έως 2,7% στο εξάμηνο).

Αντίθετα, τα επιτόκια των μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου που εκδόθηκαν στο εξάμηνο ήταν υψηλά (περίπου 5,0% έως 6,0%), με δυσμενείς συνέπειες για το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους τα επόμενα έτη. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγάλη διαφορά αποδόσεων μεταξύ του δεκαετούς ελληνικού και του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου.

Το τρέχον επιτόκιο για την έκδοση δεκαετών ομολόγων είναι τώρα στο 4,70%, αλλά μια νέα υποβάθμιση θα το οδηγήσει προς το 5%, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τις πληρωμές τόκων για τα επόμενα χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου