Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Στις Βρυξέλλες δεν γελούν πια με τα στοιχεία της οικονομίας μας

Του Γιωργου Mαντελα

Στις Βρυξέλλες, τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο για την αυθεντικότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων: «Ποτέ μην ακουμπάς μια μπανάνα κοντά σε ένα χαρτί με ελληνικά στοιχεία. Θα πεταχτεί η μαϊμού…». Οχι βέβαια ότι παλαιότερα τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ταυτίζονταν με την έννοια της εγκυρότητας. Ο μύθος λέει, για παράδειγμα, ότι ελληνική πατέντα συνιστά ο όρος «λευκή τρύπα», που αν και ως έννοια υποκρύπτει μια αντίφαση, ήταν το διαβατήριο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Αλλά τότε ο σκοπός ήταν εθνικός και η έμπνευση καθαρά πολιτική. Την τελευταία εξαετία έχουν υπάρξει σίγουρα και πιο διασκεδαστικοί.

Οπως τότε που στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία -με άνωθεν εντολή, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας- αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τον εθνικό πλούτο, συνυπολογίζοντας τον κύκλο εργασιών στους … οίκους ανοχής. Από τη μια, το ΑΕΠ αυξήθηκε και το έλλειμμα μειώθηκε, αλλά από την άλλη οι κοινοτικοί πόροι περικόπηκαν. Το αποτέλεσμα: Αλλοι… αύξαναν τους τζίρους στα «σπίτια» και άλλοι πλήρωναν. Είναι να μη γελάς;

Κύματα χαράς

Στην ΕΣΥΕ ή καλύτερα στους «πάνω ορόφους» του υπουργείου Οικονομίας, για να μην είμαστε άδικοι, οι ένοικοι κατά τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια, αποδεδειγμένα είχαν αίσθηση του χιούμορ. Και φαίνεται υποσυνείδητα να πόνταραν στο γεγονός ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο διασκέδαζαν και τους κοινοτικούς. Είναι κοινό μυστικό ότι τα ελληνικά στοιχεία πάντα προκαλούσαν «κύματα χαράς», όταν έφταναν στις Βρυξέλλες. Οσοι ψάξουν στη λίστα της Eurostat για τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ανεργίας στη χώρα μας θα αντιληφθούν το γιατί.

Τα προβλήματα άρχισαν από την ώρα που χάθηκε ο συγχρονισμός. Λίγο η απόσταση, λίγο η αποξένωση (λόγω εκλογών), η Αθήνα έχασε το timing. Δεν κατάλαβε, δηλαδή, ότι οι κοινοτικοί αγρίεψαν λόγω της κρίσης, ότι έχασαν την ψυχραιμία τους και μαζί έχασαν και το χιούμορ τους. Ετσι, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου επαναλήφθηκε το γνωστό ανέκδοτο (τα στοιχεία που έστειλε η ΕΣΥΕ στη Eurostat έκαναν λόγο για έλλειμμα 6,7%, όταν αυτό είχε ξεπεράσει το 12,50%, για να μην πούμε για το χρέος) στις Βρυξέλλες δεν γέλασαν. Και στην Αθήνα πάγωσαν.

«Τέρμα τα αστεία»

O πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Σαν Κλοντ Τρισέ κυκλοφορούσε στους διαδρόμους της Επιτροπής και έλεγε «τέρμα τα αστεία», ενώ ο συνονόματός του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, απειλούσε: «Tα παιχνίδια τελείωσαν». Μεγάλη κουβέντα, όμως, είπαν και οι δύο, προφανώς πάνω στα νεύρα τους και αυτό είναι το μόνο ελαφρυντικό τους. Οταν έχεις να κάνεις με έναν μηχανισμό όπως ο ελληνικός, που όταν θέλει κάνει «θαύματα», είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να εκτοξεύεις τέτοιες απειλές, γιατί εκτίθεσαι. Η κρίση άλλωστε, κάποια στιγμή, θα τελειώσει. Ας μείνουμε λοιπόν στα σίγουρα, ότι θα αλλάξουν οι «παίκτες».

Είναι νωπή ακόμα η εικόνα του κ. Γ. Παπαθανασίου που παρέδωσε στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και έφυγε σχεδόν τρέχοντας για το ασανσέρ του υπουργείου Οικονομίας. Ως γνωστόν, ο προκάτοχός του κ. Γ. Αλογοσκούφης έφυγε όχι μόνο από το υπουργείο, αλλά και από την πολιτική. Κανείς δεν ξέρει, δε, αν ο κ. Μ. Κοντοπυράκης, που διετέλεσε δύο φορές επικεφαλής της ΕΣΥΕ, θα «τριτώσει το κακό», κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οσο για τον κ. Παπακωνσταντίνου, στο μόνο που μπορεί κανείς να σταθεί με σιγουριά προς το παρόν είναι η ευελιξία του. Προανήγγειλε ότι η ΕΣΥΕ θα λειτουργεί στο μέλλον ως ανεξάρτητη αρχή και «έστριψε διά του αρραβώνος». ΄Η τουλάχιστον έτσι νομίζει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου