Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Νέος δανεισμός 5 δισ. ευρώ υπό το βάρος της υποβάθμισης

http://www.capital.gr/news.asp?id=838603


Του Στέλιου Κράλογλου

Μέσα σε ένα δυσοίωνο κλίμα για τη χώρα μας και υπό το βάρος της χθεσινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο Fitch, το Δημόσιο προσδοκά, η καλύτερα ευελπιστεί να δανειστεί επιπλέον 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί μεν να το αντλήσει από τις ξένες τράπεζες, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και ενδεχομένως από ιδιωτικές τοποθετήσεις από τη χώρα μας, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα συγκεκριμένα έσοδα θα αποπληρωθούν με δυσβάσταχτα -για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας- επιτόκια. 

Δύο μέρες μετά την κυβερνητική παραδοχή ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας έχουν εκτροχιαστεί (με το έλλειμμα να εκτοξεύεται στην κορυφή της Ευρώπης) και μια ημέρα μετά από την κίνηση  της Fitch, που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας το οικονομικός επιτελείο αναζητά έσοδα από δανεικά. Δέσμιο των ελλειμμάτων αλλά και των άμεσων αναγκών για πληρωμές, σκέφτεται να συμπληρώσει τα δημόσια έσοδα με δανειακούς πόρους που θα εκτινάξουν το δανειακό πρόγραμμα σε επίπεδα ρεκόρ, κοντά στα 63 δισ. ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί παράγοντες που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά να αναχρηματοδοτήσει παλιότερες εκδόσεις που λήγουν το προσεχές διάστημα με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός να ξεπεράσει φέτος ακόμα και τα 70 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα δανειστεί το Δημόσιο, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το ακριβές ποσό που τελικά θα απαιτηθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα, το Δημόσιο να προχωρήσει και σε δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις ή σε μία κοινοπρακτική έκδοση και ταυτόχρονα σε αύξηση κάποιας από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις που έχουν γίνει φέτος.

Η υποβάθμιση σε (Α-) από την Fitch, όπως φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο, θα συντελέσει στο να ανέβουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις πως όλα τελείωσαν και ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων έχει ομαλοποιηθεί. Κάτι που οδηγεί τη διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό να κινείται στα επίπεδα των 135 μονάδων βάσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι, μέχρι τουλάχιστον να διαπιστώσουν οι διεθνείς αγορές -καθώς και οι Βρυξέλλες- κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο στα δημοσιονομικά, η χώρα μας θα αντιμετωπίζεται με ισχυρή επιφύλαξη και, ως εκ τούτου, το κόστος του δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για αρκετούς μήνες μέσα στο 2010.

Και κάθε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί με αλυσιδωτή αντίδραση μεγαλύτερα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς δανείζονται με ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και με «τσουχτερό» επιτόκιο που θα καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάσει της αντίστοιχης τιμολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου