Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Φορολογικό «μπόνους» στους μικρομετόχους!

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-lr---2009101915750/

Εκτύπωση PDF

eforiaΚερδισμένοι από τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί το ΠΑΣΟΚ θα είναι και οι μικρομέτοχοι! Το “Sofokleous10” αποκαλύπτει πώς θα διανεμηθεί το… «μπόνους» στους μικροεπενδυτές, με τη ρύθμιση που θα προωθηθεί για την ενσωμάτωση των μερισμάτων στην φορολογική κλίμακα.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τη δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος για φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, «με αφαίρεση φόρου που έχει παρακρατηθεί», όπως τόνισε.

Σε αυτή τη φράση κρύβεται το μυστικό της φοροελάφρυνσης χιλιάδων μικρομετόχων, οι οποίοι συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους με τα μερίσματα εισηγμένων εταιρειών:

-          Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, θα εφαρμοσθεί ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές, από όποια πηγή κι αν προέρχονται, με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων που θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς.

-           Με τη ρύθμιση αυτή επιβαρύνονται μεν οι μεγαλομέτοχοι, ενώ το φορολογικό βάρος αναδιανέμεται προς όφελος των ασθενέστερων: σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, η νέα κλίμακα που θα εφαρμοσθεί θα οδηγήσει σε ελάφρυνση φόρων για το 95% των φυσικών προσώπων, δηλαδή για 7,8 εκατ. φορολογούμενοι (υπόχρεους και συζύγους) που δηλώνουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

-          Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί οι συντελεστές της νέας κλίμακας, αλλά σε κάθε περίπτωση οι μικρομέτοχοι θα είναι ωφελημένοι. Σήμερα, τα μερίσματα φορολογούνται με συνολικό συντελεστή 35%, δηλαδή με 25% στα κέρδη της επιχείρησης και 10% στο μέρισμα..

-          Για παράδειγμα, ακόμη και αν η κυβέρνηση διατηρούσε σε ισχύ τη σημερινή φορολογική κλίμακα, ένας μισθωτός με εισόδημα 12.000 ευρώ από την εργασία του και επιπλέον 15.000 ευρώ από μερίσματα, σήμερα πληρώνει φόρο 5.250 ευρώ, που παρακρατείται από την επιχείρηση. Αν, όμως, το συνολικό εισόδημα των 27.000 ευρώ φορολογηθεί με βάση την κλίμακα, στον φορολογούμενο αναλογεί φόρος μόλις 3.750 ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι θα του επιστραφεί από την εφορία ποσό 1.500 ευρώ, από αυτά που παρακράτησε η επιχείρηση!

-          Αντίθετα, σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μεγαλομετόχους, με μερίσματα μεγάλου ύψους, που θα φορολογηθούν με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης, πέρα από την προφανή προσπάθεια αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης, είναι με το νέο σύστημα να ευνοηθεί η επάνοδος των μικρομετόχων στο ΧΑ, αυτή τη φορά όμως όχι με τα άκρως κερδοσκοπικά (και καταστροφικά…) κριτήρια του 1999, αλλά για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους, μέσω μακροχρόνιων τοποθετήσεων σε εταιρείες με γενναιόδωρη και σταθερή μερισματική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου