Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

DB: Πόσο σοβαρά απειλείται το ευρώ από το ελληνικό χρέος;

Με το χαρακτηρισμό «προβληματικό παιδί του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κόσμου» αναφέρεται στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος διερωτάται εάν μια χρεοκοπία μπορεί να καταρρίψει το οικοδόμημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η Ελλάδα ανέκαθεν βρισκόταν στην κορυφή των κρατών υψηλού κινδύνου –σήμερα, όμως, ο κίνδυνος μοιάζει πολύ μεγαλύτερος από ποτέ, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης είναι πανικοβλημένοι και ταυτόχρονα ανήμποροι. «Το πρόβλημα της Ελλάδας αποτελεί τη λυδία λίθο της ευρωζώνης», επισημαίνει ανώτατος κρατικός αξιωματούχος στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα έχει ήδη συσσωρεύσει ένα βουνό χρέη και θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα εάν δεν κατορθώσει να το αποπληρώσει, σημειώνει το περιοδικό. Η κυβέρνηση έχει δανειστεί περισσότερο από 110% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και σε περίπτωση που οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα ομόλογα, δεν αποκλείεται το προσεχές έτος να η κυβέρνηση να αθετήσει τις δανεικές της υποχρεώσεις.

Στην περίπτωση αυτή, οι κρατικοί δανειολήπτες στην Αθήνα θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 25 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να δανειστούν από τις χρηματοοικονομικές αγορές για να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.

Εάν, όμως, δεν βρεθούν αγοραστές για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, η Ελλάδα θα έχει μία και μόνο επιλογή: να κηρύξει πτώχευση, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μεξικού, του Εκουαδόρ, της Ρωσίας και της Αργεντινής, υποστηρίζει το περιοδικό.

Η πιθανότητα αυτή φέρνει τις Βρυξέλλες σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Οι κανονισμοί της ΕΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο δανεισμού χρημάτων μεταξύ των κρατών μελών για να κλείσουν οι τρύπες ή να γεφυρωθούν τα δημοσιονομικά χάσματα.

Ακόμη και εάν υπήρξε τρόπος παράκαμψης της εν λόγω αρχής, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας σε κράτη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία θα μεταδιδόταν σαν πυρκαγιά και θα «έκαιγε» ολόκληρη την ήπειρο, υποστηρίζει το Spiegel.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σφοδρές θα είναι οι επιπτώσεις και στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες αφήσουν τους Έλληνες στην τύχη τους. Η εμπιστοσύνη στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα θα κλονιστεί και η ευρωζώνη θα κληθεί να περάσει δύσκολες εξετάσεις.

Τέλος, σοβαρός είναι και ο κίνδυνος «ντόμινο»: εάν χρεοκοπήσει ένα μέλος της ευρωζώνης, οι κερδοσκόποι θα ελέγξουν την αντοχή και των υπόλοιπων κρατών μελών –ενδεχόμενο που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ευρωζώνη. Δεδομένου του συστημικού κινδύνου, οι οικονομολόγοι της Swiss bank UBS πιστεύουν «εάν μία χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση ή την εξασφάλιση των δανειακών της υποχρεώσεων, θα στηριχθεί από τις υπόλοιπες».

«Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις», ερωτήθηκαν τα εκτελεστικά μέλη του δ.σ. της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. «Το ευρώ είναι αρκετά ισχυρό για να αντέξει», ήταν η απάντηση που έλαβαν.

«Η πραγματική απειλή θα προκύψει εάν οι Βρυξέλλες βοηθήσουν στους Έλληνες. Το αποτέλεσμα θα είναι η ευρωζώνη θα γίνει μια πληθωριστική ζώνη», επισήμανε ο Γιόζεφ Ακερμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου