Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

«Απειλή για την εθνική κυριαρχία το δημοσιονομικό αδιέξοδο»

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1753015

O πρωθυπουργός μίλησε για «δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο απειλεί την εθνική κυριαρχία για πρώτη φορά απο το 1974», ενώ επανέλαβε ότι η χώρα είναι στην εντατική.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να κάνει ό,τι χρειάζεται» προκειμένου να επαναφέρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, διότι «μόνο έτσι δεν θα κινδυνεύουμε να χάσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα», εξέφρασε και πάλι ο πρωθυπουργός.

Aκούστε την ανοιχτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο απειλεί την εθνική κυριαρχία για πρώτη φορά απο το 1974», ενώ επανέλαβε ότι η χώρα είναι στην εντατική.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα πρώτα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος έχουν ήδη γίνει με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε έντονα την κυβέρνηση της ΝΔ για τις «εγκληματικές πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο», χρεώνοντάς της «το τεράστιο βάρος αναξιοπιστίας».

Όπως υποστήριξε, η αναξιοπιστία, την οποία κληροδότησε στη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με μόνο γνώμονα να αποφασίζει ο λαός κυριαρχικά για το μέλλον του.

«Kαταβάλλουμε προσπάθεια για να στηρίξουμε την πιστοληπτική μας ικανότητα. Η ΝΔ εξέθεσε την Ελλάδα στις πιέσεις των διεθνών πιστωτών της. Εμείς δεσμευθήκαμε και λέμε την αλήθεια και από την πρώτη στιγμή κάνουμε εθνική προσπάθεια για διάσωση της οικονομίας» πρόσθεσε.

«H διαπίστωση των μεγάλων προβληματων που παραλάβαμε μας ατσαλώνει ακόμη περισσότερο» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας πως «θα κατακτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη και στην Ελλάδα και διεθνώς».

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, o πρωθυπουργός επανέλαβε την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, ότι «ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει την χώρα» και πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και θα εντείνει τις διεθνείς επαφές και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησε και ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κωνσταντίνος Μπακούρης, καθώς η 9η Δεκεμβρίου είναι παγκόσμια ημέρα Διαφάνειας.

Ευχαριστώντας τον κ. Μπακούρη για την παρέμβασή του, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα προτείνει συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία συνέδεσε και με την κατάσταση της οικονομίας.

KKE: Σε απώλεια εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων οδηγεί ο «ευρωμονόδρομος»

Σε απώλεια εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων οδηγεί ο «ευρωμονόδρομος», απάντησε στον πρωθυπουργό το ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επισημαίνει τα εξής:

«Αντί να απολογηθεί στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός για τις οδυνηρές θυσίες που έχει υποβάλλει στους εργαζόμενους η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την "ισχυρή Ελλάδα στην ΕΕ", κινδυνολογεί για να δικαιολογήσει τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που εδώ και καιρό τα έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ, με οδηγό και πάλι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

«Σε απώλεια εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων οδηγεί ο "ευρωμονόδρομος" που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, ισοπεδώνοντας τις λαϊκές κατακτήσεις. Το δρόμο που υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πρέπει να τον αντιπαλέψει και να τον ανατρέψει ο λαός για να μην πληρώσει τις συνέπειες και της κρίσης. Μπορεί, αρκεί να εμπιστευτεί τη δύναμή του», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου