Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Το ελληνικό χρέος παρέσυρε το ευρώ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1752758

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των επενδυτών για τα προβλήματα χρέους του Ντουμπάι παρέσυραν προς τα κάτω το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , στρέφοντας τους επενδυτές προς το δολάριο.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε το ελληνικό χρέος σε BBB+ με αρνητική προοπτική, επικαλούμενη την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης σε μια από τις πιο χρεωμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα δεκαετίας που το αξιόχρεο της Ελλάδας υποβαθμίζεται κάτω της βαθμίδας Α.

«Η υποβάθμιση αυτή υποδεικνύει την αβεβαιότητα που επικρατεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της χώρας, δεδομένης της περιορισμένης αξιοπιστίας των δημοσιονομικών θεσμών και του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα», αναφέρει στην έκθεσή της η Fitch, μία ημέρα αφότου η Standard & Poor's προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους μεταξύ των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης.

Παράλληλα, η απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, όπως και οι προβληματισμοί για τη δυνατότητα των κρατικών εταιρειών του Ντουμπάι να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, συνέβαλαν στην υποχώρηση του ευρώ, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς την «ασφάλεια» του δολαρίου.

«Θεωρούμε ότι ζητήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης χωρών θα αποδειχθούν βασικός παράγοντας διαμόρφωσης τάσεων στις αγορές συναλλάγματος το 2010, επηρεάζοντας αρνητικά τις ισοτιμίες χωρών που κινδυνεύουν με υποβάθμιση», εκτιμά αναλύτρια της Scotia Capital.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις, το ευρώ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλά μηνός έναντι του δολαρίου, στο 1,4724. Το ενιαίο νόμισμα έχανε σημαντικό έδαφος και έναντι του γιεν, όπως και το δολάριο, που υποχωρούσε κάτω από τα 89 γιεν.

Προς ενιαίο νόμισμα στον Κόλπο

Τo κοινοβούλιο του Κουβέιτ ενέκρινε χθες ομόφωνα το σχέδιο για συμμετοχή στο σχέδιο νομισματικής ένωσης των χωρών του Αραβικού Κόλπου, ένα σχέδιο που ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν δέκα χρόνια για την εφαρμογή του.

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την υιοθέτηση ενός ενιαίου νομίσματος, ένα project που υποτίθεται ότι επρόκειτο να υλοποιηθεί το 2010. Το Συμβούλιο Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου GCC έχει παραδεχθεί ότι θα χάσει τη συγκεκριμένη προθεσμία, με τους αξιωματούχους να απευθύνουν έκκληση στις άλλες χώρες που συμμετέχουν -Κατάρ και Μπαχρέιν- να επικυρώσουν τη συμμετοχή τους πριν από τα τέλη του έτους.

«Για την κυκλοφορία ενός ενιαίου νομίσματος, όπως διευκρίνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, θα μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι και δέκα χρόνια», διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχης Μοχάμαντ αλ-Σάλεμ αλ-Σαμπάχ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία- ακολούθησαν την απόφαση του Ομάν και αποσύρθηκαν πέρυσι από το σχέδιο κυκλοφορίας ενιαίου νομίσματος στις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Το Μπαχρέιν αναμένεται να επικυρώσει τη συμμετοχή του πριν από τη συνάντηση των ηγετών από χώρες του Κόλπου, η οποία έχει προγραμματιστεί από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου στο Κουβέιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου