Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 10%

Επώδυνα μέτρα στο Δημόσιο συνιστά ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009 07:00

Βρυξέλλες,

Να μιμηθεί την ιρλανδική κυβέρνηση, λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις για την οικονομία, συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Μεταξύ των μέτρων που έλαβε τον Απρίλιο το Δουβλίνο ήταν και η μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 10%.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα τις ενέργειες της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Στη χθεσινή παρέμβασή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Τρισέ δεν είπε ευθέως στην Αθήνα να μειώσει τους μισθούς, αλλά επισήμανε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση ορθώς έλαβε δύσκολες αποφάσεις, κάτι που θα πρέπει να πράξει και η Αθήνα. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική, τόνισε ο κ. Τρισέ.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ολοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, αποφάσεις που είναι αναγκαίες και ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη διορατικότητα να τις λάβει, κατέληξε ο κ. Τρισέ.

Γενικότερα για την Ε.Ε., ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη «σταδιακής και έγκαιρης» απόσυρσης των μέτρων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και χαρακτήρισε «σαφώς βελτιωμένη» τη γενική εικόνα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Επισήμανε ωστόσο ότι εξακολουθεί να υφίσταται αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που καθιστά ριψοκίνδυνες τις όποιες προβλέψεις.

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στα έτη 2010 και 2011 ως την περίοδο λήψης μέτρων από τα κράτη-μέλη για επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα και τόνισε την ανάγκη πρόβλεψης και αντιμετώπισης των συστημικών κινδύνων της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή των κινδύνων που σχετίζονται με την κατάρρευση του συστήματος, όπως είπε.

Επίσης, κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ακολουθήσουν πιο επεκτατικές πιστωτικές πολιτικές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα στήριξης των τραπεζών λήφθηκαν προκειμένου οι τράπεζες «να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να δανείζουν», και αναφέρθηκε στις ευθύνες των τραπεζών για τη συχνά παρατηρούμενη έλλειψη ρευστότητας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου