Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

OIKONOMIA

Ευρωπαϊκός σκεπτικισμός για την ελληνική οικονομία

http://www.capital.gr/news.asp?id=807052
Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Περισσότερο αισιόδοξοι ότι κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα καταφέρουν να εξέλθουν ταχύτερα από την κρίση σε σχέση με την Ελλάδα εμφανίζονται  πλέον πολλοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές που έλαβαν μέρος στο συνέδριο της Deutsche Bank που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τις προηγούμενες δυο ημέρες.

Το κλίμα που επεκράτησε μεταξύ των κορυφαίων στελεχών  πολλών τραπεζών και διεθνών funds που βρέθηκαν στο Λονδίνο τα τελευταία 24 ώρα ήταν, σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, σκεπτικισμός για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας και για τις πρόωρες εκλογές.

Επεσήμαναν δηλαδή σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και πολύ περισσότερο τους τελευταίους 12 μήνες, από την ώρα δηλαδή που ξέσπασε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση.

Μάλιστα κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που συνομίλησε με το Capital.gr ανέφερε ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές του εξέφρασαν την έκπληξη τους για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, την ώρα που η Ελλάδα ζητεί από τις Βρυξέλλες διετή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος τη στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκεται στα επίπεδα του 6-6,5% και το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 

Οι ξένοι πλέον είναι επιφυλακτικοί κατά πόσο «η Ελλάδα θα καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη και να μειώσει τα ελλείμματα της» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Έλληνες τραπεζίτες από το Λονδίνο με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr. 

Πάντως σε κάθε περίπτωση, όπως τουλάχιστον διαμηνύουν οι ίδιοι, το κλίμα για το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά για τις τράπεζες ήταν θετικό.

Οι Έλληνες τραπεζίτες δέχτηκαν ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση των θυγατρικών τους στην ΝΑ Ευρώπη (τα σχετικά πάγια αντιστοιχούν πλέον σε περισσότερο από το 20% των ισολογισμών των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών) ενώ οι ξένοι επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και στις αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες που εκτιμάται ότι θα εγγράψουν στα αποτελέσματα του 2009.

Οι Έλληνες τραπεζίτες δέχτηκαν ακόμα ερωτήσεις που αφορούσαν το κρατικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ και κατά πόσο τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επιστρέψουν την κρατική αρωγή στο κράτος.

Στο Λονδίνο παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, ο CFO της Εθνικής Άνθιμος Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Αλέξανδρος Μάνος και ο Γενικός διευθυντής της Alpha Bank Μαρίνος Γιαννόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου