Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/07/1711130.htm

«Ωρολογιακές βόμβες» σε προϋπολογισμό και Ταμεία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Το δυσκολότερο οικονομικό «σταυρόλεξο» θα κληθεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καθώς από την επομένη κιόλας θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα πιο «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες και τα οποία για να διευθετηθούν απαιτούν και ευρείες κοινωνικές συμμαχίες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και πολιτική συναίνεση.

Τo πρώτο πρόβλημα στο οποίο θα κληθεί να δώσει λύση ο νέος «τσάρος» της οικονομίας θα είναι φυσικά η εκτέλεση του φετινού, αλλά και η σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού που πέρα από τους «σκοπέλους» του ελλείμματος που θα ακροβατεί το επόμενο έτος στο 6%, αλλά και του δημοσίου χρέους που ξεπερνά ήδη το 100% του ΑΕΠ, θα έχει να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες δαπάνες για τη νέα γρίπη, τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και αιτήματα των υπουργείων και των παραγωγικών τάξεων.

Οι κινήσεις φυσικά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες εάν αναλογιστεί κανείς ότι η «μαύρη τρύπα» προσεγγίζει ήδη τα 5 δισ. ευρώ, οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό 20%, ενώ ο δανεισμός έχει φτάσει τα 53 δισ. ευρώ και επομένως οι διορθωτικές κινήσεις, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν έκτακτα φορολογικά μέτρα, είναι αν όχι ανύπαρκτες πάντως πολύ περιορισμένες.

Το πρόβλημα μάλιστα του προϋπολογισμού γίνεται οξύτερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι διανύουμε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να κινηθεί φέτος σε αρνητικό έδαφος από το οποίο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, ενδέχεται να μην ξεφύγει ούτε το επόμενο έτος ή στην καλύτερη περίπτωση να βρεθεί στο 0%.

Εκτός πάντως από τον κρατικό προϋπολογισμό, το νέο οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί, σε διαθρωτικό επίπεδο, αντιμέτωπο με μεγάλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν άμεσα, όχι μόνο γιατί θα είναι ένα ισχυρό «χαρτί» απέναντι στην Ε.Ε. για την παράταση της επιτήρησης, αλλά κυρίως γιατί θα απεγκλωβίσουν την οικονομία από χρόνιες αγκυλώσεις και βαρίδια.

Οι μεγάλοι «σκόπελοι», πάντως, που θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να δώσει δείγμα γραφής σε συντομότατο επίσης χρονικό διάστημα είναι αυτοί του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές και το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ένα είναι σίγουρο, ότι στις 24 - 27 Οκτωβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κοινοτικό επίτροπο κ. Χοακίμ Αλμούνια και θα πρέπει να του παρουσιάσει συγκεκριμένο πλέγμα διαρθρωτικών μέτρων που θα βγάλουν την οικονομία από την κρίση.

Από τα μέτρα εξάλλου αυτά θα εξαρτηθεί εάν τελικά ο κ. Αλμούνια θα είναι «ελαστικός» όσον αφορά στο θέμα της παράτασης του χρόνου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση.

Το σίγουρο βέβαια είναι ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν πρόκειται να κάνουν καμία «έκπτωση» στις απαιτήσεις που έχουν απέναντι στη χώρας μας και στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η, όποια, ελληνική κυβέρνηση για να «γιατρέψει» τις παθογένειές της που αφορούν:

* το ασφαλιστικό σύστημα και τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν άμεσα και στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, η τελική ενοποίηση των Ταμείων. Επίσης οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, με βάση και τη «συνταγή Αλμούνια», προβλέπουν ακόμη διαχωρισμό υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, κίνητρα για παραμονή εργαζομένων στην εργασία, αλλά και επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων,

* την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε λιγότερες ημέρες εργασίας, χαμηλότερα ημερομίσθια, αλλά και ατομικές συμβάσεις εργασίας,

*την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων,

*την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, καθώς το υφιστάμενο που μέχρι πρότινος στηριζόταν κυρίως στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τη μεγέθυνση της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Τα επιτελεία και των δυο μεγάλων «μονομάχων» γνωρίζουν ότι η κρίση είναι εδώ, έχει «γονατίσει» την ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν «σκληρές» αποφάσεις και «επώδυνα» μέτρα, καθώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί…

Τα ζητήματα

Τα ζητήματα, των οποίων οι λύσεις θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί από το νέο υπουργό Οικονομίας το αργότερο μέχρι τέλος του έτους, αφορούν:

*την παροχή κινήτρων για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας,

*την απελευθέρωση των κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων,

*τη συγχώνευση ακόμη και την κατάργηση φορέων του δημοσίου, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους στο πλαίσιο του γενικότερου περιορισμού των δαπανών,

*την εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία, για ουσιαστικότερους ελέγχους,

*την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές,

*τον έλεγχο των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά κ.λπ., μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων.

Γ. ΚΟΥΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου