Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

article from www.enet.gr&body=http://www.enet.gr/

Εκτάκτως ερριμμένα

    • Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
      Χώρα ή χώρος;
      Η χώρα βαδίζει σε εκλογές τον Οκτώβριο -που μπορεί να είναι απαρχή συνεχών εκλογών μέχρι τον προσεχή Μάρτιο- σε μια χρονική περίοδο, μέχρι τον Δεκέμβριο, από τις πλέον δύσκολες και σύνθετες της μεταπολιτευτικής περιόδου στα θέματα της οικονομίας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

      Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δίνει τα ρέστα του (τα δικά του και της παράταξής του), με μια απέλπιδα φυγή προς τα μπρος, δεσμευόμενος να κάνει πράξη τα δύσκολα που δεν τόλμησε να κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ποντάρει και επικαλείται την «ωριμότητα του ελληνικού λαού».

      Ο ΑΡΧΗΓΟΣ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός αυτή τη δύσκολη περίοδο, ευελπιστώντας να χρεωθεί ο ίδιος και η παράταξή του όλα τα απαιτούμενα, δύσκολα, δυσάρεστα, επώδυνα και αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα, απελευθερώνοντας από τη δύσκολη θέση την παρούσα κυβέρνηση. Καλεί όλους τους πολίτες «να προχωρήσουμε μαζί».

      ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και οι δύο μείζονες παρατάξεις ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν, αλλά ούτε έχουν και τις δυνάμεις να εξαρθρώσουν τις ισχύουσες δομές ενός σκοπίμως υδροκέφαλου, αναποτελεσματικού, αλλοπρόσαλλου και αδηφάγου κράτους, που μεθοδικά έχτισαν από τη μεταπολίτευση για να εξυπηρετήσουν κατά τη γνώμη τους καλύτερα τα πολιτικά συμφέροντά τους και τις εκάστοτε πελατειακές σκοπιμότητές τους.

      ΞΕΡΟΥΝ όμως οι δύο μείζονες πολιτικές παρατάξεις πώς θα κάνουν τα κατάλληλα «πολιτικά μερεμέτια» ευελπιστώντας να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν την πολυπόθητη κυβερνητική αυτοδυναμία.

      ΚΑΙ ΤΑ δύο μεγάλα κόμματα παλεύουν για την αυτοδυναμία, σε πείσμα των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων και των τωρινών σφυγμομετρήσεων, που δείχνουν κακοτράχαλο τον δρόμο της αυτοδυναμίας.

      Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ τους είναι εύκολη και αστραπιαία. Διερευνητικές επαφές και αν χρειαστεί και πάλι εκλογές. Ποντάροντας βεβαίως σκοπίμως στο γεγονός ότι η χώρα στο εξαιρετικά δύσκολο προσεχές διάστημα θα μείνει ουσιαστικά ακυβέρνητη και ο κάθε απλός πολίτης μέσα στην αυξανόμενη απόγνωσή του θα εκτιμήσει, με τρόπο καθοριστικό, τα ειδικά πολιτικά «χαρίσματα» του ενός ή του άλλου αρχηγού.

      ΤΟ ΙΔΙΟ διάστημα όμως, η χώρα δεν θα έχει καν αρχίσει να ασχολείται με τα επώδυνα και επείγοντα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, που προσβάλλει ήδη ταχύτατα και μαζικά τους Ελληνες πολίτες σαν επιδημία οικονομικής «νέας γρίπης» χωρίς εμβόλιο.

      ΤΟ ΙΔΙΟ διάστημα, η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά κρίσιμων εθνικών θεμάτων, όπως η οριστική κρίση του Κυπριακού, αλλά και η «αναμέτρηση» με την προκλητική Τουρκία μέσα στο ευρωπαϊκό πεδίο των διαπραγματεύσεων της γείτονος.

      ΠΟΙΟΣ νοιάζεται για όλα αυτά;

      Ε, ΚΑΛΑ, μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου