Του Στέλιου Κράλογλου
Στο αέρα τινάζει τον προϋπολογισμό το δημοσιονομικό έλλειμμα που ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης. Το 2008 εκτοξεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 4,8% (αν και το υπουργείο Oικονομίας περίμενε ότι θα συρρικνωθεί τελικά στο 4,5%) και τώρα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον δυσβάσταχτο βάρος 5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Τα στοιχεία που απέστειλε η ΕΣΥΕ στην κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat (θα δημοσιοποιηθούν επισήμως από τις Βρυξέλλες στις 23 Απριλίου), κατά πάσα πιθανότητα δείχνουν σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης που προσδιόριζαν το έλλειμμα στο 3,7%. Για να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ εφέτος (όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης) και να περιορισθεί περαιτέρω κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, τα οποία μπορούν να ανέλθουν σε περίπου 5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2008 ήταν 1,6% του ΑΕΠ (3,8 δισ. ευρώ), η οποία αναθεωρήθηκε σε 2,5% του ΑΕΠ (5,9 δισ. ευρώ) τον περασμένο Νοέμβριο και σε 3,7% του ΑΕΠ (8,7 δισ. ευρώ) στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που απεστάλη στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο εφέτος.
Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την υπέρβαση του ελλείμματος:
* στο δραστικό περιορισμό της λεγόμενης «άσπρης τρύπας» -των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων οργανισμών- λόγω της σχεδόν κάθετης πτώσης των χρηματιστηρίων,
* στη σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων το α΄ δίμηνο εφέτος τα οποία εγγράφονται στο έλλειμμα του 2008,
* και στην εγγραφή το 2009 αντί για το 2008 προκαταβολών του ΕΣΠΑ.
Για αν μειωθεί φέτος το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να θέσει σε εφαρμογή τις εφεδρείες αλλά και πολλές από τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί. Στο τραπέζι του υπουργού Οικονομίας βρίσκονται τα εξής μέτρα:
* Η επιβολή τέλους διατήρησης στους ημιυπαίθριους χώρους.
* Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
* Η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με τη μορφή της κλιμακωτής αύξησης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
* Η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής.
* Μια νέα αύξηση στους φόρους των ποτών και τσιγάρων.
* Μια αύξηση του συντελεστή του υψηλού εισοδηματικού κλιμακίου από 40% σε 45% ή και 50%.
Καμπανάκια και από ΤτΕ
Μηδενική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2009 προβλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος στην ετήσια έκθεσή του που θα παρουσιαστεί σήμερα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος στο 1,5%. Δεδομένης της στασιμότητας και της υποχώρησης του πληθωρισμού η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης θα διαμορφωθεί στο 6%-8% αντί του 10% που προβλεπόταν στην αρχή του έτους. Η απότομη επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση της ελληνικής οικονομίας ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική και κυρίως για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος βασιζόταν σε πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,1%.
http://www.capital.gr/news.asp?id=715498
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου