Τα μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς -αλλά και στην Ελλάδα- για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αξιολογεί μιλώντας στο CapitalTV ο κ. Άρης Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank ΑΕΔΑΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Ο κ. Ξενόφος εκτιμά ότι η τρέχουσα κρίση αλλάζει την οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε επίπεδο προσφερόμενων προϊόντων.
Αναφέρεται επίσης στη διαδικασία αυστηροποίησης των θεσμικών πλαισίων ελέγχου της αγοράς, καθώς και στην αναζήτηση των ισορροπιών για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα βοηθήσει το σύστημα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, χωρίς όμως να του αφαιρεί το βαθμό ελευθερίας που του επέτρεψε έως τώρα να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank ΑΕΔΑΚ εντοπίζει επίσης αδυναμίες στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, τις οποίες αποδίδει τόσο στην έλλειψη εμπειρίας και γνώσης εκ μέρους των διοικήσεών τους, όσο και στην έλλειψη ανάλογης πολιτικής βούλησης για ανάθεση της διαχείρισης σε επαγγελματικούς φορείς.
Η Ελλάδα υστερεί σε αυτό τον τομέα, σχολιάζει ο κ. Ξενόφος, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «πολύ ευαίσθητο και ζωτικό» αναγνωρίζοντας παράλληλα και τις κοινωνικές διαστάσεις που απορρέουν από το ρόλο που διαδραματίζουν εκ της φύσεώς τους οι ασφαλιστικοί φορείς.
Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον στήριγμα για την ελληνική αγορά καθώς αυτή θα εξέρχεται από την κρίση, εκτιμά ο κ. Ξενόφος, σχολιάζοντας όμως παράλληλα ότι τα μέλη της βρίσκονται αντιμέτωπα και με τους περιορισμούς που τίθενται από την υποχώρηση του ύψους των υπό διαχείριση κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Εκτιμά ότι το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι έως και τρεις φορές υψηλότερο από τα σημερινά επίπεδα και χαρακτηρίζει «λυπηρή» την απουσία έμπρακτης πολιτικής βούλησης τόσο για τη διαμόρφωση πλαισίων «που θα δώσουν βάθος στη θεσμική διαχείριση» όσο και για την παροχή ανάλογων κινήτρων.
Τα φορολογικά κίνητρα που ήδη ισχύουν θα έπρεπε να έχουν πιο άμεση εφαρμογή ώστε ο επενδυτής να μπορεί να επωφεληθεί τη χρονιά που πραγματοποιεί την επένδυση, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΘΕ, να έχουν πιο καθολικό χαρακτήρα και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμων λογαριασμών σύνταξης και αποταμίευσης που, με βάση και την εμπειρία που καταγράφεται στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου