Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Η σκιά του ΔΝΤ πάνω από την Ελλάδα;

Τον κίνδυνο να υπαχθεί σε πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα, προβλέπει έκθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank. Την ίδια ώρα, διεθνείς οίκοι θεωρούν πιθανή μια νέα πιστοληπτική υποβάθμιση για την Ελλάδα, λόγω της δεινής κατάστασης των δημοσιονομικών της αλλά και της αξιοπιστίας της.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ρήξεις σε 5 τομείς το 2010 ανακοίνωσε ο Παπανδρέου
Δημοσίευση: 18-11-2009 17:24
Στο Υ/Σ ο προϋπολογισμός, εν μέσω προειδοποιήσεων από την ΕΚΤ
Δημοσίευση: 18-11-2009 10:01
Όλα ανοιχτά στο «άρρωστο» ασφαλιστικό
Δημοσίευση: 17-11-2009 13:38
Πιο ακριβά τα δάνεια για το Δημόσιο λόγω κερδοσκοπίας των τραπεζών
Δημοσίευση: 17-11-2009 10:21
Αναδιάρθρωση της αρχής καταπολέμησης εγκληματικών εσόδων
Δημοσίευση: 16-11-2009 21:01
«Οι ξένοι επενδυτές είναι σύμμαχοι και όχι εισβολείς»
Δημοσίευση: 16-11-2009 20:07
Κατσέλη: Ενίσχυση 65 εκατ. στους μικρομεσαίους
Δημοσίευση: 16-11-2009 19:22
Αυστηρότερο καθεστώς για τις off-shore
Δημοσίευση: 16-11-2009 15:27
Νέος έλεγχος των δημοσιονομικών της Ελλάδας από τη Eurostat
Δημοσίευση: 16-11-2009 10:18
Το «πλυντήριο» της Ευρώπης
Δημοσίευση: 15-11-2009 18:41
Παπακωνσταντίνου: «Βαθιές τομές σε φορολογία και δαπάνες»
Δημοσίευση: 15-11-2009 10:16
Συρρίκνωση δαπανών για να αποφευχθεί η «χρεοκοπία»
Δημοσίευση: 14-11-2009 16:19
ΤτΕ: Πρόστιμα σε τράπεζες για παραβάσεις
Δημοσίευση: 13-11-2009 14:37
Σε ύφεση η Ελλάδα, ανάκαμψη για την ευρωζώνη
Δημοσίευση: 13-11-2009 16:54
Eurostat: Σε ύφεση από το α΄ τρίμηνο η ελληνική οικονομία
Δημοσίευση: 13-11-2009 12:24
Η γερμανικής τράπεζα Deutsche Bank σε έκθεσή της, που υπογράφουν οι οικονομολόγοι Mark Wall και Thomas Mayer, αναφέρει πως μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στην διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος από την Ε.Ε., δύο είναι τα ενδεχόμενα για τη χώρα: πρώτον, η επιβολή προστίμου έως και 0,5% του ΑΕΠ από την Ε.Ε., όπως είχε γίνει στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας με την Πορτογαλία, και δεύτερον και πιθανότερο για την Deutsche Bank, η Ελλάδα να καταφύγει για στήριξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κίνηση που θα αποτελέσει παραδειγματισμό για τις χώρες-μέλη που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ θα χορηγούσε δάνεια στην Ελλάδα με θετικότερους όρους από ότι οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων, από τις οποίες δανείζεται μέχρι σήμερα, υποχρεώνοντας την ελληνική κυβέρνηση όμως να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπερ σημαίνει λιτότητα, περιστολή κρατικών δαπανών και αύξησης φορολογίας.

Αυτή είναι η πάγια τακτική του ΔΝΤ, το οποίο συστάθηκε για να παίζει ακριβώς τον ρόλο του πιστωτή της ύστατης ώρας για χώρες με δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, στο χείλος της χρεοκοπίας (ή οποία στην διεθνή οικονομία ισοδυναμεί με αθέτηση πληρωμών του χρέους μιας χώρας).

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν ότι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο η Κομισιόν θα διατυπώσει υποδείξεις προς την Ελλάδα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και εκτιμούν ότι λίγους μήνες αργότερα θα διαπιστωθεί ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την άμβλυνση του δημοσιονομικού προβλήματος. Αν δεν συμμορφωθεί η Ελλάδα, πριν από κάθε έκδοση ομολόγου θα της ζητείται να δημοσιεύει επιπλέον πληροφορίες για τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Το πρόβλημα της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση, δημιουργήθηκε κατόπιν δυο εξελίξεων: τις πρόσφατες προειδοποιήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της Ζαν-Κλωντ Τρισέ, ότι σταδιακά θα αποσυρθούν τα εργαλεία παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, των οποίων οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει κατάχραση. Για τον ίδιο λόγο προέβη σε συστάσεις προς τις ελληνικές τράπεζες πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Προβόπουλος, αφού για να αποκτήσουν πρόσβαση στην φθηνή ρευστότητα που χορηγεί η ΕΚΤ, παρέχουν ως εχέγγυο ομόλογα του Δημοσίου. Ως αποτέλεσμα, διευρύνθηκε το spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου, γεγονός που καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό για το ελληνικό Δημόσιο. Νέο παράθυρο

Διεθνείς οίκοι όπως οι Moody's, Fitch και Standard & Poor's θεωρούν επίσης εξαιρετικά πιθανή μια νέα πιστοληπτική υποβάθμιση για την Ελλάδα, λόγω του πλήγματος που έχει επιφέρει στην αξιοπιστίας της η δεινή κατάσταση των δημοσιονομικών. Αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, η ΕΚΤ ενδέχεται να μην δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τελευταίες. Για το Δημόσιο, μια υποβάθμιση θα σημαίνει ακόμα πιο δυσμενείς όρους δανεισμού.


Οι δύο συντάκτες κάνουν λόγο για εύθραυστο οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα λόγω της άσχημης εικόνας των δημοσιονομικών, του υψηλού εξωτερικού χρέους και της ανάγκης περαιτέρω στήριξης των ελληνικών τραπεζών. Σχετικά με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η γερμανική τράπεζα παραθέτει την πιο πρόσφατη επισήμανση του ΔΝΤ, το οποίο υποστήριζε πως το επίπεδο των τραπεζικών κεφαλαίων μπορεί να είναι επαρκές, ωστόσο μειώνεται.

Financial Times προς ΕΚΤ για την Ελλάδα

Οι «Financial Times» πιέζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αποσύρει τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας προς την Ελλάδα, με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους με τίτλο « Η ελληνική πτώση σημαίνει συναγερμό για την ευρωζώνη». Οι διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν πως, επειδή το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, οι ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να προετοιμάζονται για νέο κύκλο αναταράξεων, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η πτώση στην ελληνική αγορά αποτελεί μήνυμα προς τις τράπεζες να μην είναι τόσο εξαρτημένες από τη στήριξη που δέχονται από την ΕΚΤ» δηλώνει στους F.T. ο αναλυτή της Barclays Capital, Huw Worthington. Στοιχεία της Barclays δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον εξαρτημένες στην Ευρώπη από την ΕΚΤ, καθώς έχουν λάβει συνολικά δάνεια 38 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7,9% των συνολικών τους παγίων.

Πηγές: Ημερησία, Ελευθεροτυπία, Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου