Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αυστηρή επιτήρηση με όρους ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Σωτηρης Nικας http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100046_10/11/2009_336588

Σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ότι θα μπορούσε να τεθεί σε επιτήρηση «τύπου» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από την Ε.Ε., λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τρισέ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και μεταδόθηκε χθες, υποστήριξε πως δεν είναι ούτε πιθανό ούτε λογικό, η Ελλάδα -ως μέλος της Ευρωζώνης- να καταφύγει στο ΔΝΤ για βοήθεια. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μια πολύ προσεκτική επιτήρηση απ' όλα τα κοινοτικά όργανα. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν αν η χώρα αυτή ζητούσε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οταν η οικονομία μιας χώρας βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την εκτόξευση του ελλείμματος στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος, ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια «ακραία περίπτωση, με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μη φυσιολογικό και εντελώς διαφορετικό από το έλλειμμα που προβλεπόταν λίγο καιρό πριν». Για τον λόγο αυτό και ανέφερε ότι «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας» και ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως σύμφωνη πως πρέπει να αποκτήσετε μία πλήρως ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάκαμψη «αλληλοσυμπληρώνονται». Σημείωσε ακόμα ότι αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα στον δημοσιονομικό τομέα, τότε το κόστος δανεισμού θα ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εκτός από το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, αφού «ένα κακοδιαχειρισμένο οικονομικά κράτος επιβάλλει στον εαυτό του επιτόκια πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ομως, τα υψηλά επιτόκια τα επιβάλλει και σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις του και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις». Στο σκέλος των μισθολογικών αυξήσεων, ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 2% και ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως «δεν μπορούμε να έχουμε ένα κόστος παραγωγής που αυξάνεται συνεχώς, πιο πολύ από τον μέσο όρο πληθωρισμού της Ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου