Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Φορολογικές ελαφρύνσεις για βουλευτές, μηχανικούς, νομάρχες, δημάρχους και ποδοσφαιριστές.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1251667593.php

Από τους βουλευτές, τους μηχανικούς, τους νομάρχες, τους δημάρχους και τους ποδοσφαιριστές αρχίζει  η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει «κλειδώσει» το σχέδιο με τις αλλαγές στα εισοδήματα ύψους 17 δισ. ευρώ τα οποία φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως 20%. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρετεί τις προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης αφού θίγει συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων με υψηλά εισοδήματα όπως είναι οι βουλευτές, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι νομάρχες και οι ποδοσφαιριστές, τα εισοδήματα των οποίων θα φορολογούνται με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές έως και 40%.Στο απυρόβλητο παραμένουν όπως όλα δείχνουν οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα που λαμβάνουν εφοριακοί, τελωνειακοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αφού η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με τα συνδικάτα. Το κυβερνητικό επιχείρημα για τις ανατροπές στην αυτοτελή φορολόγηση, είναι ότι με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν στη φορολογία εισοδήματος ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα του 2009, έχει φθάσει στο 25% και από το 2010 μέχρι και το 2014 θα μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μέχρι να φθάσει στο 20%. Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για συντελεστή που είναι χαμηλός και δεν δικαιολογεί την ύπαρξη αυτοτελούς φορολόγησης με χαμηλότερο συντελεστή για παράδειγμα 15% που είναι σήμερα.

Ειδικότερα, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων προβλέπει:

1. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για:Τη βουλευτική αποζημίωση.Την αμοιβή όσων ασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση, εφόσον αυτοί με την ιδιότητά τους ως αρχιτέκτονες ή πολιτικοί μηχανικοί εκπόνησαν μερικώς ή ολικώς τη μελέτη ή επέβλεψαν την εκτέλεση του οικοδομικού έργου.Των πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών ομάδων ως επιβράβευση λόγω επίτευξης εθνικών στόχων.Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές.Των εισοδημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών που λαμβάνουν στην Ελλάδα την κατάρτιση μελετών και σχεδίων ή τη διεξαγωγή ερευνών.Των εισοδημάτων αλλοδαπών εταιρειών και οργανισμών που αναλαμβάνουν την εργοληπτική κατασκευή έργων στην Ελλάδα.Τις αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και των δημάρχων και νομαρχών για τις εκτός έδρας υπηρεσίες που έχουν αναλάβει.
2. Διατήρηση του καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης για:
Τόκους καταθέσεων τραπεζών, τόκους εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκους ομολόγων του Δημοσίου καθώς και τα κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χ.Α. ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, τα μερίσματα, τα κέρδη που προκύπτουν από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εισόδημα από πράξεις repos. Αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο καθαρό ποσό της αποζημίωσης μετά την αφαίρεση ποσού 20.000 ευρώ.
3. Επανεξετάζεται το φορολογικό πλαίσιο χωρίς να αποκλείεται η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για:Το 50% της αποζημίωσης από τα ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ δηλαδή τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους. Αυτοτελώς με συντελεστή 15% φορολογείται το 50% των παραπάνω επιδομάτων ενώ το υπόλοιπο 50% φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ο συντελεστής της φθάνει ακόμη και στο 40%. Τις αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας. Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας: πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρύχιων καταστροφών που καταβάλλονται στις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, την πυροσβεστική και το λιμενικό. Την ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους γιατρούς, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα αυτοτελώς φορολογηθέντα ποσά που δηλώνουν οι φορολογούμενοι ανέρχονταν συνολικά σε 17,14 δισ. ευρώ από τα οποία:2,89 δισ. ευρώ ή 5.014 ευρώ κατά μέσο όρο δηλώνουν οι εισοδηματίες.
4,07 δισ. ευρώ ή 5.866 ευρώ κατά μέσο όσο εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση οι εμποροβιοτέχνες.
1,75 δισ. ευρώ ή 4.409 ευρώ κατά μέσο όρο δηλώνουν οι αγρότες.
4,88 δισ. ευρώ ή 2.439 ευρώ κατά μέσο όρο δηλώνουν οι μισθωτοί.
1,67 δισ. ευρώ ή 4.837 ευρώ κατά μέσο όρο προέρχεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
1,88 δισ. ευρώ ή 1.239 ευρώ κατά μέσο όρο δηλώνουν οι συνταξιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου